Microsoft Office Word
uređuje Dragan Grbić

Bookmark and Share
Matična strana sajta
  Novo na sajtu
  Mapa sajta
  Beleške
  Kontakt
  Pretraga MSKB

 Blog Praktikuma
  RSS feed
  P@W @Tw

  Izvezi stranicu u PDF
 
Office Praktikum

Još o Wordu
 


Skoro svakodnevno slušamo
  Radio Paradise:
  eklektični muzički online radio bez reklama!
 

 
       

Sponzori sajta

SBB CS 1.6 game server: 82.117.200.1
 
Connectivity by SBB

 
Suština pasijansa
Suština pasijansa
 


 

Informacije

NOVOSTI

I još dva nova priloga o Excelu
Novi prilozi o Wordu
Novi i prilozi u temi "razno o Officeu"
Novi članci o novostima u Officeu 2010!

SADRŽAJI ZA PREUZIMANJE

Lokalizacija Total Commandera 7.51Obe jezičke školjke za popularni program na srpskom sad funkcionišu u bilo kojoj varijanti Windowsa!
RNDalica.ExcelDodatak za Excel 2007/2010 za generisanje slučajnih podataka!
YuConv.ExcelDodatak za Excel 2007/2010 za konverziju pisama!
YuConvNetDodatak za Word 2007/2010 za konverziju pisama i kodnih rasporeda!

SKREĆEMO PAŽNJU

Kako pretraživati MSKB
a pronaći ćete i još mnogo novih sadržaja...

KONTAKT

Da li znate za pravila koja važe pri kontaktu sa nama? Molimo vas da se obavestite o tome!
 
POZIVAMO VAS

i prenesite svoja iskustva. Najbolji prilozi će biti objavljeni.

  (C) 2000-2010 Praktikum na Webu
 

Razdvajanje pasusa

Nivo:  NIVO 1 - klinite za objašnjenje


Prored između redova je najvažniji element vertikalnog uravnanja teksta. Ali, ne zaboravite da postoji i prored između pasusa kao poseban element uravnanja.

Proredi u pasusima mogu da budu stvar potrebe, standarda ili čisto vizuelnog efekta. Tri standardna proreda u pasusu se najlakše apliciraju sa tastature, prečicama CTRL+2 za dupli, CTRL+5 za prored "1,5" i CTRL+1 za obični prored. Vodite računa da ne mešate prorede, osim u izuzetnim slučajevima: šarenilo te vrste se smatra primerom lošeg izgleda dokumenta.

U tipografiji se često pribegava uspostavljanju još jednog oblika proreda - onog između pasusa, a tome ima više razloga. Prvi je čisto vizuelne prirode: mali, ali uočljivi razmak između pasusa olakšava snalaženje u dokumentu, a posebno podešavanje praznog prostora iznad i ispod naslova daje poseban utisak urednosti. Drugi razlog je u mogućnosti da izbegnete praksu da između pasusa unosite prazan pasus (tzv. "dupli Enter"), jer se strogo uzev to smatra pogrešnim: mada poslednje verzije Worda ne broje "prazne" pasuse, može doći do problema u metrici ukupnog preloma dokumenta.

Vertikalna odstojanja možete aplicirati ručno, kada pozovete kontekstni meni pasusa, gde u dijalogu Paragraph možete menjati vrednosti Before i After u grupi Spacing. Obratite pažnju da ukupno odstojanje između dva pasusa čini zbir vrednosti After donjeg i vrednosti Before donjeg pasusa, pa nemojte preterati. Ako vam je dokument ispisan u prostom proredu pasusa, dovoljno je da između dva pasusa u stilu Normal bude definisano odstojanje od 6 do 8 tačaka. Pre velikog naslova možete definisati i preko 20 tačaka za odstojanje, a niže međunaslove nemojte udaljavati više od 12-15 tačaka.

Postoji i jedna manje poznata prečica kojom možete napraviti "nasilni" ujednačeni prored između pasusa. Uzastopnim pritiscima na CTRL+0, parametar Before tekućeg pasusa (ili više označenih) će se naizmenično postavljati na vrednosti 12 ili 0 tačaka. Izvesni problem je u tome što ova komanda ignoriše vrednosti parametra After, ali njeno ponašanje odgovara jednoj davno viđenoj preporuci Microsofta da je bolje forsirati upravo parametar Before.

 

  (C) 2000-2011 Praktikum na Webu

PC 67


 
 

Vrh stranice  Prethodna stranica  Naslovna strana  Mapa sajta  Pretraga

AFORIZAM ZA DANAS OVIH DANA SLUŠAMO...

Copyright © Praktikum na Webu, 2000-2011; Valinor Design; sva prava pridržana.