Autorski članci
uređuju Dragan Grbić i Branislav Mihaljev, MVP

Bookmark and Share
Matična strana sajta
  Novo na sajtu
  Mapa sajta
  Beleške
  Kontakt
  Pretraga MSKB

 Blog Praktikuma
  RSS feed
  P@W @Tw

  Izvezi stranicu u PDF
 
Office Praktikum

Autorski članci
 


Skoro svakodnevno slušamo
  Radio Paradise:
  eklektični muzički online radio bez reklama!
 

 
       

Sponzori sajta

SBB CS 1.6 game server: 82.117.200.1
 
Connectivity by SBB

 
Suština pasijansa
Suština pasijansa
 


 

Informacije

NOVOSTI

I još dva nova priloga o Excelu
Novi prilozi o Wordu
Novi i prilozi u temi "razno o Officeu"
Novi članci o novostima u Officeu 2010!

SADRŽAJI ZA PREUZIMANJE

Lokalizacija Total Commandera 7.51Obe jezičke školjke za popularni program na srpskom sad funkcionišu u bilo kojoj varijanti Windowsa!
RNDalica.ExcelDodatak za Excel 2007/2010 za generisanje slučajnih podataka!
YuConv.ExcelDodatak za Excel 2007/2010 za konverziju pisama!
YuConvNetDodatak za Word 2007/2010 za konverziju pisama i kodnih rasporeda!

SKREĆEMO PAŽNJU

Kako pretraživati MSKB
a pronaći ćete i još mnogo novih sadržaja...

KONTAKT

Da li znate za pravila koja važe pri kontaktu sa nama? Molimo vas da se obavestite o tome!
 
POZIVAMO VAS

i prenesite svoja iskustva. Najbolji prilozi će biti objavljeni.

  (C) 2000-2010 Praktikum na Webu
 

SharePoint tehnologije: Tandem za intranet

Nivo:  NIVO 2 - klinite za objašnjenje


Piše: Dragan Grbić

Posle dve uspešne generacije SharePoint platformi, u pripremi je i treća, od koje očekujemo još više. Za tu priliku, Microsoft je čak preinačio i preimenovao svoj popularni klijentski program: FrontPage odlazi u penziju.

Kada jednostavni koncepti postanu pretvoreni u proizvode kojima se lako rukuje, a krajnji rezultat njihove primene očigledno dokaže korist, onda takva tehnologija postaje siguran temelj daljeg razvoja. Pride, ako korišćenjem određene tehnologije dolazi i od ušteda u poslovanju, tim pre ona postaje poželjna. Jedan od takvih koncepata je intranet: ova kovanica, nastala potkraj devedesetih, opisuje organizaciju i platformu računarske mreže koja funkcioniše kao "Internet u malom". Intranet je prikladan za poslovanje menadžmenta i svih poslovnih jedinica u kojima poslovni procesi teku paralelno kroz dokumente i kroz direktne kontakte zaposlenih; uvek je moguće preslikati procese i radne procedure u te tokove. U Web ambijentu se organizuju portali informacija, kolekcije dokumenata, a žive diskusije se vezuju za razne karakteristične tačke. Osim što služi za direktnu komunikaciju koja ostavlja trag, e-pošta služi i kao mehanizam za automatizovano obaveštavanje o nastalim promenama, kao i za potrebe raznih posebnih procedura (razne povratne informacije, zakazivanja, ankete itd).

Interesantna mogućnost organizacije intraneta je u tome što u određenom momentu prestaje da važi stroga granica između ograničenog informacionog prostora u preduzeću i konkretnog, "velikog" Interneta: Web portali mogu da prerastu u otvorene resurse koje firme koriste i za klasično Web prisustvo i za potrebe održavanja poslovnih kontakata, pa i za prodaju proizvoda i usluga, servisno održavanje, podršku, marketinške kampanje i slične aktivnosti. Angažovani resursi postepeno rastu, podrazumevaju čak i delove poslovnog obaveštavanja ili cele podsisteme koji funkcionišu u vidu Web aplikacija. Takvi hibridi su danas postali uobičajeni: dovoljno je da firma bude locirana na dve ili više adresa, pa da intranet (tj. ekstranet, kako nazivamo takvu topologiju) postane najpovoljniji vid logističke podrške u poslovanju.

Postoji u takvoj slici i jedan potencijalni problem: s obzirom na osobinu da svaki intranet raste i vremenom zahteva sve složeniju tehničku infrastrukturu, javlja se potreba za valjanim organizovanjem i održavanjem virtuelnog prostora, i to u vremenskim odrednicama koje ne smeju da budu smetnja poslovanju. Drugim rečima, webmaster i administrator ostaju potrebni činioci sistema, ali njihova uloga se delom i menja. Webmaster mora da razmišlja o predlošcima, a ne o sadržajima - sadržaje će održavati lica odgovorna na samom izvoru nastanka informacije. Administrator se i dalje brine o topologiji i funkcionisanju sistema, ali on mora da uzme ili delegira i ulogu moderatora živog sistema. Prosti primer: ako prototip nekog proizvoda kreće u redovnu proizvodnju, onda informacije o tome treba da postanu dostupne javnosti; šef komercijale može da uspostavi pravilo koje otvara pristup klijentima za kupovinu proizvoda, a šef marketinga će se pobrinuti da proizvod bude oglašen i da bude pokrenuta kampanja ponude. Ako su korisne informacije već postojale dostupne u zatvorenoj zoni u intranetu, sistem mora tehnički da podrži da one brzo budu pretočene u javno dostupni deo portala. Tehnička lica koja održavaju intranet ne treba da budu odgovorna za takve procese: o njima brinu oni koji već koordinišu takve postupke u "realnom životu".

Tehnički preduslovi za organizaciju intraneta su danas dostupni u brojnim izvedbama. Za njih je karakteristično da se sastoje od alata na strani klijenta i onih na strani servera, sve to topološki upakovano u celinu koja udobno funkcioniše. Jedan takav sistem je upravo u fazi preispitivanja pre finalne verzije: reč je o bateriji programa i servisa kompanije Microsoft koji su deo integralne ponude sistema Microsoft Office 2007. Osnovu čini tzv. SharePoint tehnologija, implementirana kao Windows SharePoint Services V3 (skraćeno WSS), a postoji i kao nezavisni proizvod i kao jezgro složenog sistema Microsoft Office SharePoint Server 2007, koje je trenutno u fazi Beta 2. Većina klijentskih programa sistema Microsoft Office 2007 su tzv. "prirodni klijenti" koji direktno funkcionišu u SharePoint prostoru, o čemu smo ranije već govorili. Jedan program među njima ima posebnu ulogu: Microsoft Office SharePoint Designer 2007 je namenski klijentski program koji služi kao integrator sadržaja u SharePoint portalu. Pre nego što pomislite da je reč o sasvim novom proizvodu, recimo samo to da je to program čije prethodno ime vam je dobro poznato... Uz obezbeđenje javno dostupnih Beta 2 verzija ovih programa, učinilo se da smo u dobroj prilici da isprobamo kako ta nova platforma funkcioniše.

Međutim...

Na samom početku prikaza, dugujem vam izvinjenje: u pripremi ovog prikaza nastala je situacija koja je dovela do nemogućnosti da sastavim klijent i server nove SharePoint platforme. Naime, na radnom stolu mi se upravo nalazi jedan računar koji pripremam kao server za rad nekih namenskih Web aplikacija. To je jedan Xeon snage 3 GHz sa 2 GB RAM i komfornim redundantnim sistemom diskova; uz kupljenu OEM verziju platforme Windows 2003 Server Web Edition, takva mašina bi po ceni bila prihvatljiva i za manje firme, pa sam zamislio da na nju postavim (inače besplatni) Windows SharePoint Services V3 i da je za potrebe ovog članka konfigurišem kao čvorište malog kućnog intraneta koji ću održavati kroz SharePoint Designer.

U toku instalacije WSS V3, procedura je bila najpre suspendovana zbog nedostajuće komponente Windows Workflow Foundation Beta 2. Šta je, tu je: potrajalo je desetak minuta dok nisam pronašao i preuzeo komponentu sa sajta Microsofta. Pošteno, nije mi bilo jasno zašto to nije bio deo osnovne instalacije; 77 MB ne bi bilo značajno veće od 75 MB, koliko je velik instalacioni sadržaj... Nakon instalacije te komponente za nove operacije u SharePoint ambijentu, ponovo sam pokrenuo instalaciju WSS. Pet minuta kasnije, dočekao me je hladan tuš. Elem, uz instalaciju sistema Windows SharePoint Services V3, u obavezi ste da obezbedite još jedan server za bazu podataka; to mora da bude platforma na kojoj je angažovan SQL Server 2005 ili SQL Server 2000 SP3. Instalaciona procedura će vam ponuditi da pridružite WSS mašinu postojećoj farmi servera ili da formirate novu farmu, pa makar ona činila "samo" dva servera...

Klikni za punu sliku
Stvari se komplikuju: ukoliko nemate namenski SQL Server, nećete moći da instalirate WSS V3

Neprijatnost je trostruka: najpre, ta informacija je u toku instalacione procedure mogla da se pojavi i na početku, a ne na kraju procesa. "Što nisi pročitao specifikaciju preduslova za instalaciju", reći ćete i bićete u pravu. Ali, muči me nešto drugo: ranija verzija WSS je sadržala i SQL engine koji je bio angažovan u slučaju da niste u prilici ili nameri da angažujete punu verziju SQL Servera. Jedna od poenti ranije verzije WSS je bila baš u tome što ste mogli da organizujete intranet po razmerno maloj ceni, što bi svakoj firmi sa već samo par desetina računara omogućilo sjajan način za organizaciju dokumenata u kancelarijskom poslovanju, direktno iz Office programa. Kako stoje stvari, toj priči je došao kraj, što je prava neprijatnost za sve nas. Microsoft je nastupio sa politikom cena koja odvraća manje firme od pokušaja da prihvate SharePoint tehnologiju po fazama. Firme koje već imaju angažovan SQL Server neće imati problema da mu dodaju još jednu bazu koja ne iziskuje veliki intenzitet transakcija, ali je pitanje ko će prihvatiti da kupi čitavu SQL platformu samo za te potrebe. Treća nezgoda je opet moja lična, a odnosi se na činjenicu da ovaj prikaz neće biti rezultat sopstvenog istraživanja, kao što sam navikao da činim dok pripremam ovakve priloge. Ne raspolažem sa dva servera i na kraju sam morao da dignem ruke od instalacije Windows Sharepoint Services V3 (o testiranju sistema SharePoint Portal Server 2007 da i ne govorim), što će za mene biti problem i u narednom periodu... Standardni vremenski tesnac je izazvao potrebu da se oslonim na pripremne materijale Microsofta i na tuđa iskustva do kojih sam teškom mukom došao za kratko vreme. Zbog toga, sledi samo letimični osvrt na neke ključne novosti u ovom tandemu programa koje će u budućnosti biti najbolje posmatrati kao jedinstvenu celinu.

NAPOMENA (dopisano za Web izdanje članka): kasnije sam utvrdio sopstvenu omašku, doduše uz pomoć kolege Aleksandra Stojkovića, konsultanta za Office tehnologije u Microsoftu. Problem sa angažovanjme SQL Servera je ležao u činjenici da sam angažovao Windows Server 2003 Web Edition; da sam koristio Standard Edition, sve bi prošlo kako treba, na očekivan način.

Od izvora dva putića

Istorija programa FrontPage je prilično zanimljiva, budući da je reč o vrlo uspešnom proizvodu. Počelo je negde u vreme "Web eksplozije ", kada se broj domena na Internetu (pa i sajtova na Webu) uvećavao doslovno eksponencijalno: firma Vermeer Technologies Inc je 1994. godine započela razvoj prvog grafički orijentisanog editora HTML sadržaja. FrontPage 1.0 se pojavljuje u novembru 1995, da bi već u januaru sledeće godine Microsoft otkupio celu firmu i preuzeo proizvod. Marketing je učinio svoje kao dodatak činjenici da je to bila prva alatka za veoma laku gradnju Web sadržaja, pa je program je postao uspešan na tržištu. Razvoj je dalje tekao prilično brzo: kada je u proleće 1999. objavljen FrontPage 2000, bila je to četvrta verzija programa, a prva koja je postala punopravni deo familije Microsoft Office 2000 i član nekih varijanti paketa. Office 2000 je bio predstavljen u znaku orijentacije ka internet tehnologijama; bile su u pripremi i nove komponente namenjene radu u Web okruženju.

Do tog vremena, pojavilo se još nekoliko grafički orijentisanih Web editora koji su na planu dizajna bili dostojni takmaci, ali već tada je postalo jasno da je uloga koju je Microsoft namenio programu vodi dalje od prostih potreba webmastera za uređenjem HTML stranica: pored te osnovne namene, FrontPage je postao i integrator sadržaja koje treba koordinisati u intranetu. Sledeće dve verzije programa su pratile takav trend, sada već u realizovanom okruženju koje su činile aktivne stranice (FrontPage je dobio izvesnu podršku za gradnju ASP sadržaja) i SharePoint portali; program je postao platforma za gradnju Web fragmenata (Web parts) i predložaka za kvalitetno uređenje stranica. Nije bilo iznenađenja ni kada je FrontPage postao primeren za osnovno uređenje i održavanje aktivnih stranica (ASP), što je ranije bila specijalnost programa Visual InterDev, koji pripada klasi razvojnih alata.

Kada je Microsoft najavio razvoj kapitalnih servisa u novoj familiji Office Server, ukazala se potreba da prateći integrator Web sadržaja postane dolično opremljen za rad u okruženju kakvo ranije nije postojalo. To je značilo potencijalni problem za status programa FrontPage na tržištu: ciljna grupa korisnika je morala biti diferencirana, jer program je postao "pretežak" u potrebi da bude udovoljeno i dizajnerima i projektantima Web aplikacija. Nađeno je solomonsko rešenje: identifikovana je uloga koju Web editor ima u Office i SharePoint ambijentu i razdvojena od uloge koju takav program ima u podršci "prostih" sajtova. Razvoj programa je podeljen u dva pravca: nastala su dva proizvoda, a da bi bila izbegnuta bilo kakva zbrka, dobili su potpuno nova imena. Upravo u vreme pisanja ovih redova, Microsoft je objavio ulazak u Beta fazu programa Expression Web (donedavno Expression Web Designer), koji je okosnica za novu familiju programa namenjenih dizajnu Web sadržaja. Ta klasa programa neće biti deo sistema Microsoft Office, nego će tokom sledeće godine biti promovisana kao nova familija proizvoda po imenu Microsoft Expression. Drugi program je samostalni član Office sistema i zove se Microsoft Office SharePoint Designer 2007.

Klikni za punu sliku
Radna površina programa SharePoint Designer je upotpunjena brojnim oknima za razne namene pregleda i kontrole sadržaja

Razjasnimo i jedno moguće pitanje: ako ste do sada koristili FrontPage 2003 za izradu prostih sajtova i pitate se da li je to i dalje moguće u novoj verziji, odgovor je potvrdan. Štaviše, uz sve alate kojima ste do sada raspolagali, uživaćete u novom, solidnijem pristupu za kontrolu sadržaja, kao i podsistema za analizu kvaliteta, kompatibilnosti i ispravnosti HTML koda. Recimo, jedna od novih opcija nalaže forsiranu upotrebu CSS deklaracija kada god oblikujete sadržaje, umesto da posle izvesnog vremena nastane metež od implicitnih obeležja. Ovo je zaista izvedeno veoma dobro: lako ćete usred formiranja stilova (koje sada veoma liči na definisanje stilova u Wordu) odlučiti da CSS deklaracije budu izvezene u posebnu datoteku i odmah primenjene na selekciju stranica ili ceo sajt; brzo ćete proveriti ponašanje izmena stilova na uzorku, a obezbeđene su čak i takve sitnice kao što su opisi kolekcija fontova za neki stil, kako biste udovoljili standardima za podršku više klijentskih platformi. Program će se brinuti oko valjane upotrebe HTML oznaka i deklaracija, a i dalje su vam na raspolaganju brojne alatke za kontrolu rasporeda sadržaja na stranici (lenjir, mreža, slika u pozadini). U izvornom kodu, biće jasno obeleženi svi sporni elementi, sve hiperveze će biti aktivne kako biste pratili povezane sadržaje (najzad!), a sve sumnjive deklaracije će biti podvučene talasastom linijom kako biste što pre otklonili moguće nedoslednosti. Uglavnom, osim što ćete moći da nastavite da koristite SharePoint Designer po dosadašnjim navikama, lako ćete se privići na brojne veće i manje novosti koje čine osnovne radnje lakšim i efikasnijim.

Operacije na otvorenom portalu

Međutim, prave vrednosti programa nastupaju tek kad malo "zagnjurite ispod površine" i pokušate da angažujete sistem za održavanje SharePoint portala. Poenta je u mogućnosti direktne komunikacije SharePoint Designera sa sadržajima u portalu. To će se dešavati uz opciju, ali bez nužne potrebe da sadržaji koji se uređuju budu preneti u lokal i potom forsirano ažurirani; taj proces sad može da teče potpuno prirodno, uz znatne uštede u vremenu i resursima i uz primerene mere očuvanja integriteta portala.

Klikni za punu sliku
SharePoint Designer je u stanju da kontroliše sadržaj portala direktno na lokaciji

Radna površina SharePoint Designera je preuređena u izvesnoj meri: većina paleta sa alatkama, objektima i tabelama svojstava sad se nalazi u oknima oko glavnog prozora u kome otvarate stranice ili uređujete konstrukciju celog sajta; ako smo do sada preporučivali 1280x1024 kao minimalnu rezoluciju za radu programu FrontPage 2003, to bi sad čak moglo da bude malo! Podrška za dizajn stranice ide dotle da zaista uopšte ne morate kontrolisati izvorni kôd ako tome niste skloni, ali da pritom ipak uspešno kreirate neki aktivni sadržaj. U Microsoftu kažu da je takav pristup rezultat ideje da kreator rešenja ne mora nužno da bude i "programer rešenja", što bi značilo da su vam dovoljni relativno nisko tehničko znanje i minimalan napor da biste bili u stanju da formirate neko namensko rešenje u portalu intraneta. Takav pristup je očigledan na primerima koje možete pronaći u podršci za razvoj koja je već živa na Internetu. Na primer, možete upotrebiti neke od okana zadataka da biste formirali interfejs za pregled i ažuriranje tabele podataka; pritom možete aplicirati posebna svojstva izgleda, pa čak i uslovno formatiranje; lako ćete dodati kontrolu koja sabira kolonu brojeva ili ćete čak dodati novu kolonu podataka koji se izračunavaju iz elemenata u istom zapisu. Pritom ne morate da budete svesni kako SharePoint Designer pritom koristi XSLT specifikaciju ili Xpath Expression Builder nalik onom koji funkcioniše u programu InfoPath.

Klikni za punu sliku
Moguće je da napravite ovakav interfejs za pristup bazi podataka, a da pritom ne napustite grafičko okruženje

Novi mehanizam na koji se u ovom programu najviše skreće pažnja je Workflow Designer, podsistem koji počiva na komponenti Windows Workflow Foundation i koji otvara celu paletu novih mogućnosti. Uz pomoć primerenih, relativno vrlo jednostavnih dijaloga, moći ćete da formirate čitavu novu granu na SharePoint portalu u kojoj će funkcionisati ona poslovna logika koju sami budete projektovali - i to, opet, uz mogućnost da to učinite bez kontrole izvornog koda. Ako ste videli predloške za grane portala u prethodnim verzijama WSS ili SharePoint Servera, biće vam jasno o čemu govorimo: takvu komponentu možete napraviti kao predložak ili gotov sadržaj tako da upravljate svakim korakom u procesu, prema pravilima koje ćete sami postaviti. SharePoint Designer uobičajeno kreira radni proces kao niz zadataka u kojima ćete, za svaki ponaosob, definisani niz pravila i akcija koje se pokreću kada budu zadovoljeni određeni uslovi. I ne samo to: program je u stanju da izvede heurističku analizu svih pravila i odnosa u radnom procesu, ukazujući na moguće nedoslednosti i netačnosti, pomažući na taj način da brzo dođete do tačnog i optimalnog rešenja.

Klikni za punu sliku
Workflow Designer je modul uz koji ćete veoma lako formirati sopstvenu granu portala, i to uz svu prateću poslovnu logiku

Iako gradnja mastera nije novost u ovoj vrsti alatke, SharePoint Designer sada kontroliše ovaj vid predložaka za stranice na znatno napredniji način. Da vas podsetimo: master stranice je ASP.NET predložak koji sadrži sve sem karakterističnog "neto" sadržaja svih stranica u portalu ili u njegovom delu. Izmenom dizajna ili dodavanjem nekog elementa u masteru, trenutno ćete preinačiti izgled celog sajta, očuvajući sadržaj, bez potrebe da te izmene činite od jedne do druge stranice. Ta podrška se proširuje i na već overeno korisnu praksu primene CSS, što dovodi i do opcije da se korisnicima portala ponudi da sami izaberu optimalni izgled stranica koje prate u portalu.

Kada smo pomenuli da ste u mogućnosti da kontrolišete izgled i sadržaj portala direktno na lokaciji portala, možda ste pomislili "a šta ako napravim ozbiljnu grešku". Naravno, postoje sigurnosni mehanizmi koji sprečavaju probleme ili čak grešku koja dovodi do prekida rada portala. Čim aplicirate izmenu i pokaže se neki njen nedostatak, bilo da je reč o dizajnu ili o funkcionalnim karakteristikama, najbrže ćete reagovati ako primenite obezbeđenu operaciju opoziva: komanda Revert to Template će trenutno vratiti sadržaj u prethodno stanje, pa možete pokušati ponovo bez žurbe ili straha da će vaša omaška izazvati prekid rada portala.

Klikni za punu sliku
Ovakva primena Web fragmenata je uobičajena za SharePoint portal. Ako vam nešto od tih "lego kockica" nedostaje, napravićete sami

Uobičajena praksa pri eksploataciji portala jeste dodeljivanje uloga korisnicima; "uloga" je eufemizam za dozvole korisnika i primereno se koristi spram karakteristika sadržaja i aktivnosti u nekoj grani portala. Uobičajeno je da postoje administratori, moderatori, korisnici sa pravom izmena i čitaoci. SharePoint Designer je u stanju ne samo da kontroliše ta prava u odnosu na kreirani ili izmenjeni sadržaj, nego i da ponudi precizniju granulaciju tih prava na nivou grupa ili pojedinaca. Na primer, možete dozvoliti da jedna grupa dodaje tekst na stranicu, da druga grupa može da dodaje tekst i slike, a treća da dodaje ili uklanja bilo kakav sadržaj i da menja raspored na stranici. SharePoint Designer možete upotrebiti i kao mesto na kome ćete menjati podrazumevane uloge korisnika, dodavati ili uklanjati razne opcije i formirati pravila za gradnju novih stranica, odlučujući na kojim će masterima i CSS datotekama određeni korisnici zasnovati svoje nove sadržaje.

U očekivanju iskustava

Broj uloga koje sistem Microsoft Office 2007 može da pruži na strani servera postaće uvećan kada uz novi SharePoint Portal Server postavite Forms Server, Excel Server, Groove Server i još neke (njima satelitske) servise. Tehničke mogućnosti za gradnju nekih novih rešenja će postati dramatično veće, što će biti dobrodošlo kao opcija pri projektovanju informacionih sistema nove generacije, posebno u podršci mobilnih klijenata. Međutim, mislim da će Microsoft biti u ozbiljnom problemu da nas uveri u celishodnost potrebe da bezrezervno pohrlimo u "nove radne pobede", jer ćemo prethodno morati da preispitamo realne potrebe i da ih uskladimo sa razmerno većim troškovima u odnosu na prethodne verzije. Osim toga, mnogo je tu novog i još neistraženog, pa će se verovatno desiti dobro poznati sindrom "neka prvo proba neko drugi", gde ćemo sačekati da budu proučene studije slučaja u praksi. Na prvi pogled, ništa novo: po sasvim sličnom obrascu, i na mnogo jačim tržištima od našeg, prolazili su mnogi novi proizvodi prethodnih godina. Nema sumnje da će Microsoft na kraju ostvariti svoje namere - proizvodi će zauzeti svoje mesto na tržištu i u realizacijama mnogih novih rešenja.

Kada je reč o SharePoint tehnologiji, tu postoje već dobra iskustva i uspeh nove verzije je siguran. Ako je suditi po prosečnom uzorku firmi koje su sklone angažovanju Microsoftovih proizvoda u jezgru informacionog sistema, nova potreba za prisustvom posvećenog SQL Servera koji opslužuje namenske Office servere možda i ne zvuči kao posebno važan preduslov, jer takav resurs verovatno već postoji za druge potrebe. Ali, ne razumemo odricanje od šanse da firme sa manjim apetitom angažuju intranet po minimalnoj ceni. Microsoft već duže vreme kao da ignoriše potrebe malih firmi; taman kada nam se učinilo da je taj značajni segment tržišta vraćen u fokus najveće softverske kompanije na svetu, otkrili smo da možda i nije tako: to je velika šteta.

Pozitivno ocenjujemo odluku Microsofta da podeli FrontPage na dva proizvoda i da nastavi njihov razvoj u različitim ravnima. Nije to slučajno ni sa stanovišta odgovora na akcije konkurencije, pogotovo na planu dizajna (firma Adobe je ove godine kupila firmu Macromedia i sad još agresivnije nastupa na tržištu Web dizajna). S obzirom na to da će se Sharepoint Designer 2007 svakako prodavati nezavisno od osnovnog paketa, nećete biti na šteti, nego ćete moći da se odlučite za celishodni program. Ako dominira potreba za uređenjem korporativnog sadržaja, SharePoint Designer 2007 će sigurno zadovoljiti vaše potrebe za gradnjom rešenja u Web portalu i integracijom postojećih segmenata poslovanja u celinu koja gravitira Internetu. Ostavićemo konačnu ocenu za period kad finalne verzije ovog izuzetno zanimljivog sistema namenjenog gradnji i eksploataciji modernog intraneta. Ko zna, do tada ćemo možda biti u mogućnosti da angažujemo malo jače resurse za potrebe prikaza svih serverskih tehnologija koje nam je Microsoft pripremio u sistemu Office 2007.

 

  (C) 2000-2011 Praktikum na Webu

PC 126


 
 

Vrh stranice  Prethodna stranica  Naslovna strana  Mapa sajta  Pretraga

AFORIZAM ZA DANAS OVIH DANA SLUŠAMO...

Copyright © Praktikum na Webu, 2000-2011; Valinor Design; sva prava pridržana.