Microsoft Office Excel
uređuje Dragan Grbić

Bookmark and Share
Matična strana sajta
  Novo na sajtu
  Mapa sajta
  Beleške
  Kontakt
  Pretraga MSKB

 Blog Praktikuma
  RSS feed
  P@W @Tw

  Izvezi stranicu u PDF
 
Office Praktikum

Još o Excelu
 


Skoro svakodnevno slušamo
  Radio Paradise:
  eklektični muzički online radio bez reklama!
 

 
       

Sponzori sajta

SBB CS 1.6 game server: 82.117.200.1
 
Connectivity by SBB

 
Suština pasijansa
Suština pasijansa
 


 

Informacije

NOVOSTI

I još dva nova priloga o Excelu
Novi prilozi o Wordu
Novi i prilozi u temi "razno o Officeu"
Novi članci o novostima u Officeu 2010!

SADRŽAJI ZA PREUZIMANJE

Lokalizacija Total Commandera 7.51Obe jezičke školjke za popularni program na srpskom sad funkcionišu u bilo kojoj varijanti Windowsa!
RNDalica.ExcelDodatak za Excel 2007/2010 za generisanje slučajnih podataka!
YuConv.ExcelDodatak za Excel 2007/2010 za konverziju pisama!
YuConvNetDodatak za Word 2007/2010 za konverziju pisama i kodnih rasporeda!

SKREĆEMO PAŽNJU

Kako pretraživati MSKB
a pronaći ćete i još mnogo novih sadržaja...

KONTAKT

Da li znate za pravila koja važe pri kontaktu sa nama? Molimo vas da se obavestite o tome!
 
POZIVAMO VAS

i prenesite svoja iskustva. Najbolji prilozi će biti objavljeni.

  (C) 2000-2010 Praktikum na Webu
 

Lakše do izvedenih tabela

Nivo:  NIVO 3 - klinite za objašnjenje


Ako intenzivno radite sa izvedenim tabelama, vrlo je verovatno da u nekoj radnoj svesci držite više varijanti izvedenih podataka neke polazne liste. U tom slučaju nepažnjom reskirate preveliko opterećenje radne sveske i pad performansi.

Izvedene (pivot) tabele su jedan od najkvalitetnijih alata u Excelu. Izrada izvedene tabele je prosta, a rezultat je pregledni sadržaj koji će sažeto predstaviti čak i vrlo nepregledne izvorne liste. Ne postoji nikakav problem da neku veliku i složenu strukturu predstavite u suženom obliku u više izvedenih tabela, organizujući ih na posebnim radnim listovima. Ali, ovde se krije jedna zamka: primena ovog alata podrazumeva da se reference na polazne podatke keširaju, tj. " čuvaju ispod haube" na svakom radnom listu na kome se izvedena tabela nalazi. Ukoliko je polazna lista velika i nalazi se u radnoj svesci, to će praktično značiti udvostručavanje prostora za iste podatke; napravite pet izvedenih tabela i datoteka radne sveske će se vrlo neprijatno uvećati. Ako radite na računaru čije performanse nisu optimalne, zauzećem memorije usporićete svoj rad preko svake mere.

Keširanje je podrazumevano iz dva razloga: najpre, tako se obezbeđuje veća brzina osvežavanja ukoliko dođe do neke promene u polaznim podacima. Drugi, ozbiljniji razlog je održavanje derivata podataka iz OLAP struktura i drugih spoljnih izvora, kako bi izvedena tabela bila funkcionalna ako ne postoji stalna veza ka serveru. Ukoliko nemate potrebe za takvim radom, olakšajte veličinu radne sveske: prilikom izrade izvedene tabele otvorite dijalog Options (taster ćete pronaći u jednom od dijaloga "čarobnjaka") i tamo isključite opciju Save data with table layout. Ukoliko je izvedena tabela već napravljena, parametar možete naknadno isključiti, a dijalogu Table Options ćete pristupiti desnim klikom na prostor tabele. Međutim, u ovom potonjem slučaju se javlja problem zaostalih struktura u radnoj svesci, pa datoteka neće biti idealno smanjena. Umesto toga, najbolje je da najpre napravite kopiju datoteke ciljne radne sveske, potom da u njoj obrišete sve stranice sa izvedenim tabelama i konačno formirate nove instance izvedenih tabela, ovaj put bez očuvanja veze sa polaznom listom.

 

  (C) 2000-2011 Praktikum na Webu

PC 75


 
 

Vrh stranice  Prethodna stranica  Naslovna strana  Mapa sajta  Pretraga

AFORIZAM ZA DANAS OVIH DANA SLUŠAMO...

Copyright © Praktikum na Webu, 2000-2011; Valinor Design; sva prava pridržana.